Café des Spores

Frans

Café des Spores
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenFrans
SpecialiteitBistrokeuken
Mogelijkheden vegetarische maaltijd
Prijzen
Voorgerecht €8 tot €14
Hoofdgerecht €16 tot €20
Nagerecht €7 tot €
Openingsuren
ma van 19:30 tot 23:00
di van 19:30 tot 23:00
wo van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 23:00
do van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 23:00
vr van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 23:00
za van 19:30 tot 23:00
zo gesloten

Over Café des Spores

Smakeloze paddenstoelen

De herfst is begonnen en dus ook het paddenstoelenseizoen. Vorig jaar was het in september zeer droog en dat was een ramp voor de wilde paddenstoel. Er waren er quasi geen op de markt. Dit jaar heeft het veel geregend, dus dat belooft. Laten we daarom eens naar Café des Spores gaan, een eethuis gespecialiseerd in paddenstoelen in de buurt van de Bareel van Sint-Gillis. We krijgen een tafel achteraan de eetzaal, aan het gigantische open keldergat, toegewezen. Madame vraagt of we een tafeltje vooraan, met frontaal zicht op de actie achter de toog waar de chef staat te kokkerellen en de borden met het menu en de wijnkaart, kunnen krijgen. Geen enkel probleem. De dienster legt ons uit dat het de bedoeling is om tussen de vier en de acht gerechten te kiezen die dan na elkaar worden geserveerd. Ze worden in het midden van de tafel gezet zodat we conviviaal kunnen smullen. We bestellen crème brûlée van foie gras en eekhoorntjesbrood (alleen in het wild voorkomende grote stevige boleet met wit vlees en een netstructuur op de steel) (€12), met gehakt gevulde shiitakes (Japanse paddenstoel) (€13), gratin van oesterzwammen (schelp- en waaiervormige plaatjeszwam) met hoorn van overvloed (alleen in het wild in toefen op de grond groeiende, diep trechtervormige, grijze paddenstoel) (€16) en in algenboter gebakken eryngi (koningsoesterzwam) en shimenji (beukenzwam) (€16). Als wijn laten we een fles crozes-hermitage 2008 van René Jean Dard & Françis Ribo (€35) aanrukken. Dit is een bijna onvindbare wijn vanwege de kleine biodynamische productie en de grote vraag vanuit Japan. Vooral de witte wijnen van Dard & Ribo staan zeer hoog aangeschreven. Deze rode crozes-hermitage heeft een puttekes-neus. De afdronk is zo zerp dat we uiteindelijk meer dan een halve fles laten staan.
De crème brûlée is de signature dish van de zaak. Het is een originele bereiding die speelt met de tegenstellingen zoet-zout en warm-koud, maar ze komen echter niet tot hun recht. Daarenboven proeven we het, nochtans per definitie wilde, eekhoorntjesbrood niet. Het gehakt van de gevulde shiitakes is niet gaar. Volgende graag. De gratin van oesterzwammen met daarop een laagje hoorn van overvloed is een kunstig, dynamisch gerecht door de flinterdunne stukjes gedroogde bonito (gestreepte tonijn) die erover gestrooid zijn en door de warmte opkrullen. We proeven de, ook per definitie wilde, hoorn van overvloed niet. De chef heeft duidelijk een probleem met het afkruiden van zijn gerechten. Hetzelfde geldt voor de in algenboter gebakken eryngi en shimenji. Het is pas bij het proeven van het ijs van eekhoorntjesbrood (€7) dat we echt een paddenstoelensmaak in de mond krijgen.
Op geen enkel moment wordt er door onze dienster ook maar gevraagd of het heeft gesmaakt. De bediening is dan ook allesbehalve hartelijk. Ze is zakelijk, bijna machinaal. We betalen ontgoocheld €99. Zonde, want het idee van een paddenstoeleneethuis is wel origineel.

'Ontgoochelend paddenstoeleneethuis. Zonde, want het idee is wel origineel'

woord Bart Billen
(13/10/2010)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Café des Spores

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Café des Spores

Alsembergsesteenweg 103
1060 Sint-Gillis
Tel: 02/534.13.03

www.cafedesspores.net

toon kaart


meer Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden