Le Zinneke

Belgisch

Le Zinneke
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenBelgisch
SpecialiteitStreekgerechten
Accommodatie airco, terras, menu is beschikbaar in het Nederlands, kindvriendelijk
Mogelijkheden vegetarische maaltijd
American Express Maaltijdcheques Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 22:00
wo van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 22:00
do van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 22:00
vr van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 22:00
za van 18:00 tot 22:00
zo van 12:00 tot 14:00

Over Le Zinneke

Slow food

Biologische restaurants met een wat originele keuken zijn in Brussel niet dik gezaaid. Na enig speurwerk kom ik bij Le Zinneke aan de Rogierlaan uit. Weliswaar niet 100% biologisch, enkel het fruit en de groenten zijn dat, maar het heeft wel een volwaardig slow food label. Dat feit in combinatie met de aangeboden Brusselse volksgerechten, zet mij ertoe aan om het eens te gaan uittesten. Samen met José, mijn aloude vriend die altijd bereid is mij culinair bij te staan, komen we er binnen op een woensdagnamiddag. Een drietal tafels zijn bezet. Op deze hete middag is een artisanale pastis André Micollier (€5,5) het ideaal aperitief. Zijn smaak is veel authentieker dan de bekende industriële varianten. De gimmick van de menukaart is dat ze drietalig is: Frans, Engels en Brussels. De ware specialiteit blijkt mosselen te zijn. Op de kaart staan 69 (sic) verschillende mosselbereidingen, maar vermits het Zeeuwse mosselseizoen gedaan is, passen we voor de Italiaanse variant. We kiezen voor het drie gangenmenu (€29,50) waarbij we vrij uit de kaart mogen kiezen: een koopje.
Als voorgerecht bestelt mijn maat de patei gemokt mi krikskes confeteur van Aubel die een iets te zoet accent heeft ondanks het gebruik van zure noordkrieken. Mijn crokette mi keis, hesp en macaroni hee gemokt zijn heel origineel. De citroen en de gefrituurde peterselie mogen echter gerust achterwege blijven. We drinken hierbij een rode Domaine de la Queue de Bois 2008 (€28,50), een Saint Nicolas de Bourgueil met een zerpe afdronk die te hoog is geprijsd.
Als de hoofdgerechten worden geserveerd, weten we het zeker. De porties zijn hier kleiner dan gewoonlijk. We hebben er goed aan gedaan om voor drie gangen te kiezen. Ballekes mi tomatesaus voor mij en stauf kabernaaie mi gheuis gelak in den haaven taaid voor mijn copain. Dit zijn twee schitterende gerechten met vlees van superieure kwaliteit. Je proeft meteen dat dit slow food is. Deze gerechten hebben uren staan pruttelen. Het stoofvlees is Iers Black Angus van bij Jack O'Shea en is bereid met Cantillon, de enige echte Brusselse geuze die trouwens het biogarantie label draagt. Het gehakt van de ballekes is gemengd Belgisch fermier varkens- (Porc Qualité Ardennes-label) en kalfsgehakt dat ook van Jack O'Shea in de Corregiostraat komt. De frieten en de mayonaise zijn duidelijk homemade. Alleen zijn de frietjes te hard gebakken en voor de mayonaise is een onsmakelijk kruid gebruikt.
De keis taluur ieste klas van den boeite bestaat uit een selectie biologische Belgische kazen en de Brusselse cafei mi spikeloes aais en krêm is een verdienstelijke poging om een Brusselse variant te creëren van een Luikse koffie. Een extra koffie om af te ronden bij gerekend, komen we uit bij een schappelijke €108,50. We concluderen dat we eindelijk een alternatief voor het voormalige vlaggenschip van de Brusselse volkskeuken, de Stekerlapatte van wijlen Daniël Van Avermaet, hebben gevonden.

Brusselse biologische slow food volkskeuken die met de nodige 'zwans' wordt gebracht.

woord Bart Billen
(8/06/2011)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Le Zinneke

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Le Zinneke

Vaderlandsplein 26
1030 Schaarbeek
Tel: 02/245.03.22

www.lezinneke.be

toon kaart


meer Belgisch

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden