Gri Gri

Afrikaans

Gri Gri
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenAfrikaans
SpecialiteitStreekgerechten
Accommodatie terras, kindvriendelijk
Mogelijkheden af te halen, vegetarische maaltijd, levering aan huis
Prijzen
Budget €Drie gangenmenu voor €24,50
Voorgerecht €7 tot €13
Hoofdgerecht €14 tot €18
Nagerecht €6 tot €7
Bancontact Maaltijdcheques Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00
wo van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00
do van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00
vr van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00
za van 18:30 tot 23:00
zo van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00

Over Gri Gri

Out of Africa

De gastronaut uithangen is één ding, maar dat doen ten koste van mijn gezondheid is een ander. Zolang het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid weigert zijn negatieve restaurantrapporten met naam en toenaam te publiceren, zogezegd omdat dit oneerlijke concurrentie zou veroorzaken (het tegendeel is echter waar), ga ik Afrikaans eten in Gri Gri in de Ukkelse Sint-Jobwijk. Het viert dit jaar zijn twintigste verjaardag, wat op zich al een label is.
De kaart leest als een Afrikaanse culinaire encyclopedie. Er staan naast Congolese gerechten zeer specifieke gerechten uit onder andere Senegal, Ivoorkust, Togo en Kameroen op. Junior bestelt als voorgerecht het Safaribord (€13), een soort Afrikaanse mezze. Hij vindt op zijn bord naast een banale kippendrumette (deel van een kippenvleugel), een gegrilde cossa-cossa (gamba) in pimentsaus, een smaakvolle samusa (samosa van maïsdeeg) gevuld met harmonieus gekruid kalfsvlees, heerlijk gefrituurde alocobanaan (bakbanaan), avontuurlijke gefrituurde n'dakala (spiering, groen glimmende witvisjes van vijf centimeter) die met kop en al worden gegeten waarbij Junior opmerkt dat hij niet graag heeft dat 'zijn eten hem aankijkt' en last but not least een magistrale makayabu-accra (stokviskroket). Volgende keer wil Junior van dit laatste een volledige portie vanwege de zijdeachtige smeuïgheid en de subtiele 'trage' pikantheid. Ik van mijn kant kies voor de makayubasalade met gegrilde ajuin (€9). De gedroogde kabeljauw (stokvis) is zeer zout, maar het gerecht wordt mooi in evenwicht gebracht door de gegrilde ajuin die zoet afsmaakt. De prefab currysaus was beter apart gegeven. Junior drinkt hierbij een bineta (€3.20), een paradijselijk gember-hibiscussap en ik een exotisch Mongozo palmnotenbier (€5) dat in Nederlandse opdracht door brouwerij Hyghe in Melle wordt gebrouwen.
Als hoofdgerecht eten we kudu (koedoe, €18) en n'taba (geit, €16). Koedoe is een antilopensoort waarvan ik zes grote, malse stukken zeer saignant (anders wordt het te taai) gebakken ossenhaas op mijn bord vindt. Spijtig genoeg wordt andermaal de saus erover gegoten en niet apart geserveerd. Het is een zware pindaroomsaus met groene pepers. Hierbij komt gefrituurde bataat (zoete aardappel). Junior krijgt een schotel met een dozijn gegrilde geitenribben waar relatief weinig vlees aan zit. De typisch doordringende geitensmaak wordt getemperd door stukken ajuin die zoetzurig zijn gemarineerd. Hierbij wordt saka-saka, bladeren van de maniokplant die er spinazieachtig uitzien maar een bittere smaak hebben, alsook gefrituurde bakbanaan en wat pimentsaus geserveerd. We krijgen deze gigantische porties in geen honderd jaar op. Wat nog meer opvalt, is de zeer modeste prijszetting in één van de duurste Brusselse gemeenten. We betalen slechts €74.20 voor deze culinaire Afrikaanse ontdekkingsreis. We zullen echter nog verschillende keren moeten terugkomen alvorens we al de ons totaal onbekende gerechten op de kaart hebben uitgeprobeerd.

Voor geen geld kan je in dit huis van vertrouwen op Afrikaanse culinaire ontdekkingsreis gaan

woord Bart Billen
(17/08/2011)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Gri Gri

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Gri Gri

Diepestraat 16
1180 Ukkel
Tel: 02/375.82.02

www.gri-gri.be

toon kaart


Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden