Les petits oignons

Frans

Les petits oignons
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenFrans
Accommodatie airco
Prijzen
Budget €Vier gangenmenu: €34,50 en €49,50.
Voorgerecht €11 tot €18,50
Hoofdgerecht €16,50 tot €28
Nagerecht €7 tot €9,50
American Express Bancontact Maaltijdcheques Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 23:00
di van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 23:00
wo van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 23:00
do van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 23:00
vr van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 23:00
za van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 23:00
zo van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 23:00

Over Les petits oignons

Sereen genieten

Het is de laatste jaren aan de Zavel, op de hoek van de Regentschaps- en Coppensstraat, een komen en gaan van resto's. Na Sister Act en twee opeenvolgende zaken van de Griek Evangelos Trianpoulos (Evan's Beef & Sushi Bar en een bijhuis van Le Fourneau), opende de Tunesiër Khaled Zoughlami er met zijn dochter Rym Les petits Oignons. Als de naam je iets zegt, is dat omdat Zoughlami gedurende 20 jaar in de Marollen een resto had met dezelfde naam. De huidige versie is een serene brasserie van het chique type met gedempt licht, stijlvolle inrichting en dito achtergrondmuziek. Reserveren is een must, anders wordt het aperitieven aan de toog. De eigenaar leidt alles in goede banen, gekleed in een wit koksvest.
De kaart bevat de klassiekers van de brasseriekeuken en een aantal eerder zeldzame gerechten. Wat op zich al een prijs verdient, is de totale afwezigheid van de gesel van carpaccio en scampi's et tutti quanti. Madame kiest als voorgerecht voor de linzenroomsoep (€12) van het suggestiebord. Ik ga voor de quenelles de brochet in een nantuasaus (€15). Het is de eerste keer dat ik op een Brusselse kaart in visbouillon gepocheerde knoedels van gemalen snoek zie staan. Nantuasaus, bechamel opgewerkt met room en rivierkreeftenboter, is een saus die in de jaren 80 uit de mode is geraakt en momenteel aan een Brusselse remonte toe is. Er zitten zelfs een half dozijn rivierkreeftjes in. Een ober, niet de onze, ziet dat ik geen sauslepel heb gekregen en brengt er onmiddellijk een. Die kan ik goed gebruiken want het enige minpuntje tot dusver is dat het brood afgebakken ciabatta is. Waarom geen verse baguette à l'ancienne serveren? Ik drink hierbij een glas mâcon-solutré 2010 (€4,50). De linzenroomsoep van Madame wordt, zoals het hoort, gloeiend heet geserveerd en bevat stukjes spek en croutons. De crème heeft een ruwe structuur en een diepe aardse smaak. Madame begint al aan de fles Clos du Tremblay 2009 van het Domein Paul Janin & fils, een onvolprezen moulin-à-vent (€32 of slechts tweemaal de aankoopprijs).
De hoofdgerechten gaan verder op hetzelfde elan. Voor Madame twee succulente kwartels (€24) met een gehaktvulling met foie gras en truffel. Hierbij komen gesauteerde beetgare schorseneren en gestoofde verse spinazie. Die spinazie was beter bij mijn heerlijk gegrild platgeslagen kalfsvlees geserveerd, want nu liggen de flinterdunne kalfslapjes met heerlijke grilsmaak begraven onder een berg al vlug vervelende rucola, parmezaanschilfers en pijnboompitten.
De desserts, crêpes Suzette (€7) en dame blanche (€8), stellen teleur. Welke brasserie kan zich tegenwoordig echter een echte dessert- en patisserieafdeling permitteren? We hadden beter een bord kaas (€9,50) besteld om onze fles moulin-à-vent uit te kuisen. Dat is voor de volgende keer, die er zeker komt want naar Brusselse normen is de rekening (€131,50) aanvaardbaar.

Oude rot Khaled Zoughlami kan als geen ander een menu- en wijnkaart van een brasserie samenstellen.

woord Bart Billen
(4/04/2012)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Les petits oignons

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Les petits oignons

buurt: Zavel
Regentschapsstraat 25
1000 Brussel
Tel: 02/511.76.15

www.lespetitsoignons.be

toon kaart


meer Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden