Jef

Belgisch, Belgisch-Frans

Jef
Kenmerken
KeukenBelgisch, Belgisch-Frans
SpecialiteitBiologisch,
Accommodatie menu is beschikbaar in het Nederlands
Mogelijkheden vegetarische maaltijd
Prijzen
Budget €driegangenmenu 28 euro
Voorgerecht €7 tot €21
Hoofdgerecht €17 tot €26
Nagerecht €6 tot €10
Bancontact Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 22:00
wo van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 22:00
do van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 22:00
vr van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 22:00
za van 19:00 tot 22:00
zo gesloten

Over Jef

Hoogvlieger in de hoogstraat

Een nieuw restaurant in de Hoogstraat? Daar vliegen we naar toe, zeker als dat de klinkende naam Jef draagt en staat voor een eerlijke kaart met lokale producten. Benieuwd!Op de grens van de Marollen en de Zavel ligt een van de nieuwste restaurantjes van Brussel. Jef, in een onopvallend pand in de Hoogstraat, opende eind november vorig jaar de deuren onder leiding van Michel Debaets. Debaets is kok van opleiding, maar werkte jaren in de voedingindustrie, vertelt hij ons na het dessert. Dat hij met Jef begon omdat het te veel kriebelde om weer in de keuken te staan en dat hij van pure gerechten houdt, weten we dus nog niet als mijn man en ik hier aanschuiven. De kaart, die ons op een krijtbord wordt gepresenteerd, oogt beperkt, maar smakelijk: vier voorgerechten, vier hoofdgerechten of een smakelijk menu'tje van 28 euro. Mijn tafelgenoot gaat voor een all-time classic en vooral ook all-time favourite als voorgerecht, namelijk een foie gras met konfijt van rode ui, vijg, abrikoos en gedroogde vruchten. Ik besluit mijn nieuwsgierigheid te volgen en te kijken wat de chef maakt van een combinatie van warme en koude groenten met zachte kaas. En passant wordt er ons door de heel vriendelijke ober uitgelegd dat ze gaan voor natuurlijke wijnen. Een coupe zonder chemicaliën? Laat maar komen!Terwijl we nippen van Joséphine, een cremant de Limoux - een waardig alternatief voor champagne - krijgen we een gekruid pompoensoepje als wachthapje. Nu ja, erg lang hoeven we niet te wachten. Slowfood dacht ik op de website te hebben gelezen, maar we worden verrassend snel bediend. Terwijl we de volledig met wijnkurken bezette muur in het natuurlijke interieur nog aan het bewonderen zijn, bereiken ons twee al even pure borden. Terwijl manlief zich op een smakelijk stukje terrine stort, geniet ik van een heerlijke mix van perfect beetgaar gekookte en rauwe groenten met een ongelooflijk smeuïge en zoete ricotta. Ik herken wortel, rodekool, knolselder en ander wintergoed, en geniet. Heel simpel, maar o zo lekker!De chef talmt niet, en al snel verschijnen ook de hoofdgerechten. Mijn tafelgenoot twijfelde over de Coq des Prés, maar ging voor de varkenswangetjes op grootmoeders wijze. De bomma wist ze blijkbaar mals klaar te maken, die varkenswangetjes, alleen had ze ze net iets steviger mogen kruiden. De begeleidende aardappelen en wintergroentjes liggen mee in de donkere, maar verbazend lichte saus en worden ook mee opgesmuld. Ik heb de vis laten aanrukken, en daar krijg ik geen spijt van. Twee mooie en wel flink afgekruide doradefilets, een flinke schep risotto, een delicate lepel saus en weer wat wintergroentjes: het oogt even fijn als het smaakt. We zijn mee in Jefs filosofie van een goede productkeuken én in die van de natuurlijke wijnen. Ook de witte Bourgogne Vezelay 'Galerne' van 2010 (100% Chardonnay) weet ons te bekoren met zijn rijke smaak.En we gaan ervoor tot het einde, laat maar komen die dessertkaart! Bij manlief is het veeleer uit noodzaak, die heeft nog een klein hongertje te stillen en vraagt de tarte tatin. Eerlijk, ik heb gewoon zin in een mooie portie chocolademousse. Misschien hadden we het beter andersom besteld. De tarte tatin heeft een krokante onderkant en een lekker zoet laagje appeltjes erbovenop. Mijn chocolademousse wordt een heel karwei: de smaak zit goed, maar ze is niet luchtig genoeg om de naam mousse te mogen dragen. Even tussen ons: ik lepel hem wel tot het laatste hapje weg. Bij onze thee krijgen we het aangename gesprekje met de eigenaar erbij. We hoeven niet te liegen als hij vraagt of het gesmaakt heeft. En we vinden extra fijn om te horen dat hij de groenten en het vlees bij lokale leveranciers haalt. Op deze donderdagavond kon hij het in zijn sfeervolle restaurant maar tegen vier gasten kan vertellen, en echt: hij verdient er meer. Jef is een aanwinst voor de Hoogstraat, een hoogvlieger als het ware.

woord Barbara De Coninck
(6/02/2014)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Jef

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 3
 
  5/5

 
  5/5

Leonor - 2/01/16 16:38

Zeer lekker gegeten; men smaakt dat het vers is; het is eenvoudig maar de moeite waard. Hier geen frietjes met dikke vettige sausen, maar wel gezonde bordjes. Wijnen "au naturel" en ook lekkere vruchtensapjes.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Roos - 19/09/15 19:16

Lekker gegeten, gezellig ontvangen, natuurlijke wijnen!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Taverniers - 13/09/15 12:20

Super !

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Jef

buurt: Zavel
Hoogstraat 20
1000 Brussel
Tel: 02/437.35.73

www.jefresto.be

meer Belgisch

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden