Le monde est petit

Wereldkeuken

Le monde est petit
© Tina Herbots
Kenmerken
KeukenWereldkeuken
SpecialiteitBistrokeuken
Accommodatie airco, terras
Prijzen
Voorgerecht €14,50 tot €18,50
Hoofdgerecht €19 tot €35
Nagerecht €7 tot €10
American Express Bancontact Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 13:45 en van 19:00 tot 21:30
di van 12:00 tot 13:45 en van 19:00 tot 21:30
wo van 12:00 tot 13:45 en van 19:00 tot 21:30
do van 12:00 tot 13:45 en van 19:00 tot 21:30
vr van 12:00 tot 13:45 en van 19:00 tot 21:30
za gesloten
zo gesloten

Over Le monde est petit

The great unknown

Plots was ze er: een Michelinster. Als een vallende ster verscheen ze uit het niets bij Le Monde est Petit. Ik moet tot mijn scha en schande bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had. Dat moet worden goedgemaakt. Het restaurant ligt in een residentiële straat van een chique Etterbeekse buurt met uitzicht op de Tervurenlaan. Het bestaat zo'n tien jaar en je kunt het best omschrijven als een restaurant voor gegoede burgers uit de buurt die informeel iets kleins willen gaan eten. De vaste kaart bevat slechts vijf gerechten. Op het interessantere suggestiebord staan er nog eens vijf voor- en vijf hoofdgerechten. Wereldkeuken, voor elk wat wils. Een beperkte kaart is voor mij een aanwijzing dat er enkel met verse ingrediënten wordt gewerkt. Als aperitief drinken we een gin-tonic (€ 11). Toch raar hoe snel het kan gaan, drie jaar geleden bekeken ze mij als een seventiesweirdo als ik dat bestelde, nu is iedereen weer aan de gin-tonic. Voor wanneer is de comeback van de martinicocktail? Het voorgerecht dat Madame kiest, is Aziatisch gemarineerde octopus met soba (boekweit) noedels, dashi (bouillon van gefermenteerde bonito en zeewier), citroengras en beetgare groenten (€ 15,50). Ze drinkt hierbij een sauvignon blanc 2013 van Domaine Galetis uit de Pays d'Oc (€ 4 per glas). Mijn keuze gaat uit naar met foie gras gevulde ravioli en gebakken pastinaak, overgoten met een pompoenemulsie en afgewerkt met gefrituurde prei (€ 18,50). Ik drink hierbij een gamay premier vendange 2012 van Domaine de la Charmoise uit de Loire (€ 6 per glas). Beide gerechten zijn zeer lichte bereidingen met kraakverse producten waarbij de gaartijden perfect zijn gerespecteerd. Ik begrijp nu het waarom van de bekroning door Michelin. Ook wat de wijn betreft zit alles hier snor. Zoals het in dit alcoholcontrole tijdperk hoort, zijn er twee witte, één rosé en drie rode wijnen per glas verkrijgbaar. Geen zerpe, bag in box koppijnwijnen die je nogal eens krijgt als straf omdat je geen fles bestelt. Het sterrenniveau wordt bij de hoofdgerechten doorgetrokken. Mijn rosé gebraden Franse duif met schorseneren, groene kool en een espuma carbonara (€ 29,50) is prijs-kwaliteitgewijs niet te kloppen. In het glas heb ik een schitterende Château Quantin 2013 (€ 7 per glas), een pessac léognan, laten uitschenken. Ook Madame is eveneens in de wolken met haar perfect op de plancha gegrilde ombervis met venkel, penne rigate (geribbelde) en bouillabaisse jus (€ 25).De desserts zijn een regelrechte ontgoocheling. Het ijs van de dame blanche (€ 9,50) heeft een industriële smaak. De blanc manger met speculoos en frambozencoulis (€ 8) is eerder een heel lichte mousse. Een blanc manger zou een blanke romige amandelpudding moeten zijn. De verrine waarin dit dessert wordt geserveerd, doet mij denken aan een ingekocht product. Concluderend zijn we het eens dat we enkel bij de voor- en hoofdgerechten echt hebben genoten van de kookkunst van Loïc Villers en dat voor €155,50 all-in.

Atypisch Michelin sterrenrestaurant qua kaart en interieur, maar de producten en de lichte bereidingen rechtvaardigen ze. Vergeet de desserts.

woord Bart Billen
(15/01/2015)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Le monde est petit

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Le monde est petit

Batavierenstraat 65
1040 Etterbeek
Tel: 02/732.44.34

www.lemondeestpetit.be

meer Wereldkeuken

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden