L'IDIOT du village

Fusion

L'IDIOT du village
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenFusion
Prijzen
Voorgerecht €13,0 tot €23,0
Hoofdgerecht €20,0 tot €38,0
Nagerecht €8,0 tot €0,0
American Express Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 23:00
di van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 23:00
wo van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 23:00
do van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 23:00
vr van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 23:00
za gesloten
zo gesloten

Over L'IDIOT du village

It's a dirty job...

...but somebody has to do it. Vanavond willen we onze theorie van de levenscyclus van een trendy restaurant in de praktijk toetsen. Zo'n restaurant gaat in het beste geval twee decennia mee en kent dan drie fasen. Eerst is er de place to befase, die een paar jaar duurt. Dan komt de fase waarin de grote massa trendvolgers de weg vindt. Deze tweede fase kan gemakkelijk een decennium duren. Tot slot volgt de laatste fase: de toeristenval.
Samen met Madame ga ik naar L'idiot du village van chef Alain Gascoin en gastheer Olivier Le Bret. Het ging in 1992 open, toen de verzaveling van de Marollen op kruissnelheid begon te komen en het een pleisterplek was voor de bobovoor. Dat is volgens Colette Monsat van Le Figaro 'een bobo aan tafel'. De trendy fase werd afgesloten toen het restaurant in 1999 zijn intrede deed in de Michelingids. Vraag is dus of tien jaar later de derde en laatste fase al is begonnen? Het is maandagavond en goed dat we gereserveerd hebben want enkel onze tafel is nog niet bezet. Als we die bereiken hebben we al Engels, Spaans en Japans horen spreken. Het interieur is een relict uit de jaren 90: bijeengeraapt in een brocantezaak in de Blaesstraat. De tafels staan claustrofobisch dicht bijeen. De gerechten op de kaart zijn ook very nineties, prototype fusion kitchen. Als ik na een paar minuten nog niet gekozen heb - het moet hier duidelijk vooruitgaan - concludeert de gastheer blijkbaar dat ik een Hollandse toerist ben voor wie een Franstalige kaart hetzelfde is als een in het Sanskriet. Hij stelt voor om de kaart te vertalen. Als ik hierop antwoord dat ik wel degelijk Frans begrijp, maakt hij een scène van jewelste en verdwijnt hij voor tien minuten. Als hij uiteindelijk terugkomt, vraagt hij denigrerend: 'Allez, zal het nu misschien wel lukken om te bestellen?' Quod erat demonstrandum: dit is een toeristenkot. We blijven enkel zitten omdat het ondertussen kwart voor negen is en we honger hebben.
Als voorgerecht proeft Madame een warme foie grasschnitzel met peper en vanille (€21) die vanbuiten verbrand is en vanbinnen niet volledig gaar. Ik eet een curry van kreeft met kleine uitjes (€19). Een brochette met blokjes kreeft en kleine uitjes ligt op een gebakken appelschijf in een plas currysaus met rozijnen. De hoofdgerechten zijn minder extravagant. Baskisch varken met fruitchutney en piment d'Espelette (€22) voor mij en een stoofpotje van vergeten groenten en rundvlees (€20) voor Madame. We zijn het eens dat dit doordeweekse, eendimensionaal smakende gerechten zijn zoals we ze tijdens onze studententijd jaren hebben gegeten. De desserten zijn simpelweg oneetbaar: de gekookte kastanjecrème (€8) die naar Bambix-havermoutpap smaakt en het verloren brood met amandelen en koude (!) perencompote (€8) laten we gewoonweg staan.
Mijn bomma wist het altijd al: 'Zot zijn doet geen pijn', want de rekening bedraagt €140 incl. een halfje wit (€20) en rood (€22). Dat is zeker een derde te veel.

Staat nog steeds in de Michelin en de Gault Millau, ondanks een gedateerde jaren 90 fusion kitchen.

woord Bart Billen
vertaling Adeline Weckmans
(11/03/2009)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over L'IDIOT du village

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over L'IDIOT du village

buurt: Marollen
Ons-Heerstraat 19
1000 Brussel
Tel: 02/502.55.82

www.lidiotduvillage.be

meer Fusion

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden