Yen

Vietnamees

Yen
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenVietnamees
SpecialiteitGastronomisch
Accommodatie terras, tuin, menu is beschikbaar in het Nederlands
Mogelijkheden af te halen, vegetarische maaltijd
Prijzen
Voorgerecht €4,0 tot €9,0
Hoofdgerecht €10,5 tot €18,0
Nagerecht €4,5 tot €7,0
American Express Maaltijdcheques Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:30
di van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:30
wo van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:30
do van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:30
vr van 12:00 tot 14:30 en van 19:00 tot 22:30
za van 19:00 tot 22:30
zo gesloten

Over Yen

Authentiek

Omdat de Aziatische restaurateurs bang waren de kieskeurige Westere papillen te ontrieven, hebben ze hun keuken al te lang aangezoet. Maar gelukkig komen de tongen eindelijk los. De nieuwe generatie foodies heeft de Thaise keuken ontdekt en het aantal tentjes dat tot walgens toe kokosmelk en groene curry serveert, valt niet meer te tellen. Ik weet het, ik kom er tot vervelens toe mee aanzetten: persoonlijk heb ik een zwak voor de Vietnamese keuken, die minder zoet is dan haar Thaise buur en geuriger en minder vet dan de keizerlijke keuken van hun Chinese noorderbuur (voor zover je al kunt spreken van 'een Chinese keuken'!). Op het Vietnamese bord - of, beter gezegd, in de kom - verschijnt vers, dieetkundig verantwoord eten vol aromatische kruiden, groenten en zeevruchten. En terecht, want de Mekongdelta puilt ervan uit. Al die kwaliteiten kan je (her)ontdekken bij Yen. In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft het niets te maken met de Japanse munt, maar alles met een zwaluw: 'yen' in het Vietnamees. In het nestje van deze trekvogel kan je genieten van rundvlees in heilige vlam: gekaramelliseerde reepjes rundvlees met citroenkruid en pinda's, van de rondedans van de eenhoorn: een dun plakje varkensvlees met kokosmelk en sesamolie, of ook van de sampan van de Mekong: geroosterde langoestines met jonge groenten en lotuspaddenstoelen. De met mierzoete metaforen geschreven menukaart van Yen biedt een goede keus aan specialiteiten die afwijken van de gebaande paden die door de Vietnamese restaurants in de universiteitswijk worden bewandeld. Naast de veel persoonlijkere en karakteristieke kaart word je hier geraakt door de eerlijke smaken. Dat beroemde rundvlees met citroenkruid (€12,50) is een waar wonder voorzien van een geurenboeket dat de papillen overweldigt met een smaakexplosie. Voor de gevoelige en vegetarische gehemelten raad ik de met tofu gebakken aubergine aan (€10,50). Bij de voorgerechten zijn de kleine gestoomde en gevulde flapjes van bonendeeg schattig lekker (€7,50). De cheffin, mevrouw Hong, heeft school gelopen bij de laatste grote meesters van de Indochinese kookkunst. Haar keuken is dan ook guller en smaakvoller dan waar ook. Het eten wordt opgediend door mijnheer Hang in een decor dat dik tien jaar geleden ontworpen is door architect Olivier Bastin. Iedereen kan ervan genieten, zeker als je weet dat de rekening niet even gekruid dan wel gepeperd zal zijn als de gerechten. Deze hedendaagse inrichting - vandaag de dag misschien al wat gedateerd - is in 1992 overigens beloond met een architectuurprijs... Kortom: culinaire trekvogeltjes van me, strijk eens neer in dit verrukkelijke zwaluwnestje.

Een van de beste Vietnamezen van Brussel, hoog tijd dat dat bekend raakt.

woord Sandrine Mossiat
vertaling Derk De Graaf
(14/03/2007)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Yen

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Yen

Lesbroussartstraat 49
1050 Elsene
Tel: 02/649.95.89

toon kaart


meer Vietnamees

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden