EXKi

Internationaal

EXKi
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenInternationaal
Accommodatie airco, ontbijt, brunch, menu is beschikbaar in het Nederlands, kindvriendelijk
Mogelijkheden af te halen, vegetarische maaltijd
Prijzen
Voorgerecht €2,95 tot €4,45
Hoofdgerecht €3,35 tot €6,75
Nagerecht €1,2 tot €6,75
American Express Bancontact Maaltijdcheques Proton Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 08:00 tot 22:00
di van 08:00 tot 22:00
wo van 08:00 tot 22:00
do van 08:00 tot 22:00
vr van 08:00 tot 22:00
za van 08:00 tot 22:00
zo gesloten

Over EXKi

Biologische perceptie

De aanwezigheid in het stadsbeeld van de gezonde fastfoodketen EXKi valt hoe langer hoe meer op. Begin 2001 ging de eerste vestiging open aan de Naamse Poort, praktisch naast de Quick. Dat is de groene draad in het vestigingsbeleid van de keten: een gezond alternatief bieden voor 'het scoren van een vette bek'. Het is een weldoordachte marketingzet van Arnaud de Meeûs (46), Frédéric Rouvez (46) en Nicolas Steisel (45), drie marketeers die op het einde van het vorige millennium actief waren bij de toenmalige GIB-groep. Ze wilden toen zelf een pan-Europees ketenbedrijf uit de grond stampen. In eerste instantie werd er gedacht aan een project voor binnenhuisschildering. Bleek dat die markt veel te stabiel is en de smaken in Europa te verschillend van land tot land. Plan B was gezonde fastfood. In een brochure uit de beginperiode staat letterlijk: 'We werken alleen met biologische producten'. Laten we acht jaar later dit lovenswaardig concept eens evalueren.
Je kunt alles ter plaatse eten of meenemen. Vandaar dat er steeds twee prijzen zijn geafficheerd: 'eat in' en 'eat out'. Het verschil tussen beiden kan oplopen tot €0,70 per artikel. Bestek krijg je als je dit stoelgeld hebt betaald. Het valt mij pas na een tijdje intensieve productbestudering op dat in de koeltogen slechts uitzonderlijk een artikel staat aangekondigd met het prefix 'bio'. Het gaat steeds om randproducten. De kernproducten zoals sandwiches, pasta's, salades, soepen, fruitsapjes en -salades zijn niet biologisch. De groene kleur van de huisstijl en de oranje wortel die in EXKi als i dienst doet, creëert een biologische perceptie.
Ik besluit om een stuk groentetaart (€4,95) van het warm buffet als voorgerecht te nemen, gevolgd door een Udaipur (€5,65) die ik in de microgolfoven dien op te warmen en tot slot een stuk kokostaart (€3,95) als dessert. Hierbij drink ik een biologische Whole Earth cola (€2,30). De €16,85 die ik hiervoor betaal, zou een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn, indien alles biologisch was. Ik krijg ook mijn milieuonvriendelijk plastiek bestek. Als ik nog een mes en vork vraag voor mijn dessert, is de kassier pas geneigd om er op in te gaan als ik aandring.
De groentetaart is er één met mozzarella, spek en champignons. Warm is dit niet echt, eerder lauw en vooral vettig. De Udaipur verwijst naar de Indiase stad in de deelstaat Rajasthan. Dit zal wel te maken hebben met het feit dat onder de linguini met stukjes kipfilet een tandoori kruidenmengsel zit. Het gerecht drijft in olie. De Whole Earth cola smaakt naar River Cola en de pistacheroom van de kokostaart blijkt zuur te zijn. Ik breng de taart terug en neen, ik wens geen koffie in de plaats. Ik wil mijn geld terug. Hiermee ga ik in de Quick een Giant eten, want volgens het EXKi-boek 'De producten: analyse en advies', dat ter inzage ligt, heb ik met slechts twee gerechten toch al 41% van mijn dagelijkse behoefte aan kcal binnen. Het zal er dan ook niet meer op aankomen.

Gezonde fastfood blijkt hier een contradictie in terminis te zijn.

woord Bart Billen
vertaling Adeline Weckmans
(3/06/2009)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over EXKi

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over EXKi

Elsensesteenweg 12
1050 Elsene
Tel: 02/502.72.77

www.exki.be/nl-be

meer Internationaal

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden