Samourai

Japans

Samourai
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenJapans
Mogelijkheden vegetarische maaltijd
Prijzen
Budget €Dagmenu (soep + hoofdgerecht) aan €27 en een vier- of zesgangenmenu voor respectievelijk €65 en €80.
Voorgerecht €10,0 tot €50,0
Hoofdgerecht €25,0 tot €50,0
Nagerecht €7,0 tot €10,0
American Express Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 21:30
wo van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 21:30
do van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 21:30
vr van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 21:30
za van 12:00 tot 14:00 en van 19:00 tot 21:30
zo gesloten
Gesloten op feestdagen.

Over Samourai

The real thing

Het is een traditie bij ons om op vrijdagavond naar het frietkot te gaan om frieten te halen en die thuis samen voor de tv op te peuzelen. Soms wordt ook dat een sleur en gaan we impulsief op restaurant. Zo zegt Junior op een vrijdag dat hij geen zin heeft om 'een vettige bek te scoren'. 'Doe dan eens een voorstel, Chinees misschien?is het antwoord van Madame. 'Neen, Japans', zegt hij puberend. Bon, de daad bij het woord voegend gaan we naar Samourai, de moeder aller Japanse restaurants in Brussel. Het is een minuscuul klein restaurant dat al sinds 1975 in de winkelgalerij, die toegang geeft tot de in 1981 gesloten bioscoop Piccadilly, is gevestigd. Zelfs al is het bijna niet zichtbaar van op straat, het zit er altijd goed vol, dikwijls met Japanse expats. Naast ons op de etage zijn drie Japanse zakenmensen, laptop op de schoot, nog even een deal aan het afronden. Als amuse-bouche krijgen we een schaaltje edamame, gekookte nog niet rijpe sojabonen in de peul. Ze zijn licht gezouten en smaken goed af bij het Japanse Kirin bier (€5) dat we bij ons eten zullen drinken, want de wijn in Samourai is niet enkel zeer exclusief maar ook onbetaalbaar. Er staat zelfs een Petrus €86 aan €1.000 op de wijnkaart.
Als voorgerecht kies ik voor Orenzo Gomaï. Dit is een kommetje met gekookte spinazie. Het wordt koud opgediend en geroosterde sesamzaadjes geven het gerecht een delicate notensmaak. Alleen is €15 veel te duur voor een dergelijk eenvoudig voorgerecht. Mijn tafelgenoten nemen gyoza. Dit is in herkomst een Chinees voorgerecht, maar het is heel populair in Japan. Het zijn met kip, witte kool en nira (Chinese bieslook) gevulde niervormige deegkussentjes. Je kunt gyoza tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt vinden, maar deze zijn duidelijk homemade, want het deeg is zeer zacht en geeft een zijdeachtig mondgevoel. Omdat het bereiden van het gyozadeeg zeer arbeidsintensief is, is de hoge prijs van €15 in dit geval gerechtvaardigd.
Onze hoofdgerechten, gindara sakyo yaki - gekaramelliseerde kabeljauwfilet met misosaus (€30) en tempura (€30) blijken twee klassegerechten te zijn die perfect weergeven op welk hoog niveau hier wordt gekookt. Vijf kraakverse mooie stukken gekaramelliseerde kabeljauwfilet liggen op een langwerpig bord gedresseerd en dienen in een misosaus te worden gedipt. Hierbij wordt rammenas, ook wel zwarte radijs genoemd, geserveerd. Voor ons westerlingen een verrassende smakencombinatie. De tempura is spectaculair. Het is een gigantische portie in ondraaglijk licht en krokant tempuradeeg gefrituurde stukken vis en groente, een signature dish.
Tot slot proberen we nog een ietwat bizar dessert uit: gesuikerde rodebonenpasta (€6). Een hele portie is niet op te krijgen omdat de pasta heel zwaar is.
Samourai is een Japans toprestaurant met een authentieke Japanse keuken, maar de rekening van €173 voor drie personen (zonder wijn) is naar Brusselse normen gepeperd en naar mijn aanvoelen zeker €50 te hoog.

De moeder aller Japanse restaurants in Brussel, maar met prijzen die eerder in Tokyo thuishoren.

woord Bart Billen
vertaling Didier Stiers
(30/01/2008)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Samourai

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Samourai

buurt: Muntplein
Wolvengracht 28
1000 Brussel
Tel: 02/217.56.39

www.samourai-bruxelles.be

meer Japans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden