Le Tournesol

Vietnamees

Le Tournesol
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenVietnamees
SpecialiteitWok
Mogelijkheden af te halen, vegetarische maaltijd
Prijzen
Voorgerecht €2,3 tot €5,5
Hoofdgerecht €5,0 tot €9,5
Nagerecht €0,0 tot €0,0
Maaltijdcheques
Openingsuren
ma van 11:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00
di van 11:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00
wo van 11:00 tot 16:00
do van 11:00 tot 16:00
vr van 11:00 tot 16:00
za van 19:00 tot 22:00
zo gesloten

Over Le Tournesol

Vietnamese versnaperingen

In 1994 bracht ik een paar maanden in Vietnam door en sindsdien ben ik helemaal weg van dat land, zijn inwoners en zijn keuken. Maar kun je die geuren en kleuren van het voormalige Indochina in woorden overbrengen?
Vietnam is groen. Lichtgroen als de jonge plantjes in de rijstvelden. Donkergroen als de bladeren van de bananenboom. Kakigroen als de tropenhelm, het hoofddeksel van het Noord-Vietnamese leger. Frisgroen als de munt, het citroenkruid, de koriander en de citroenen waarmee hun lichte en geurige specialiteiten gekruid worden. Vietnam is geel als de bloemen van de pruimenboom, of saffraangeel als de gewaden van de boeddhistische monniken. Vietnam is wit als de ao dai, de traditionele tuniek die met zijn getailleerde corset en heupsnit het fijne figuur van de jonge vrouwen goed laat uitkomen. Vietnam is zwart als de geverfde tanden van de oude vrouwtjes, maar ook rood als de pepers, blauw als het traditionele vaatwerk en wit als een kommetje rijst.
In mijn eeuwige zoektocht naar adresjes waar ik die emoties en die exotische smaken kan herbeleven stapte ik onlangs binnen bij Le Tournesol, een klein tentje aan de Vleurgatsesteenweg dat hier al 16 jaar is. Het wordt uitgebaat door een echtpaar uit Dallat, een kuuroord met een ouderwetse charme en provinciale bescheidenheid. Het is een gezonde streek die bekendstaat om haar aangename klimaat en overvloedige boomgaarden: kortom, een vakantieoord waar het goed toeven is. De inrichting is niet bijzonder, de versiering eerder prozaïsch dan poëtisch, maar hier hangt wel de bedrijvige sfeer van de markten van Ho Chi Minhstad.
Vanmiddag zit Le Tournesol bomvol: er zitten mensen te lunchen, potige kerels vragen nog wat rijst, jonge vrouwen kiezen salades uit en bedienden komen hun lunchpakket voor €5 halen. Ik bestel de salade van het huis (€6,10): reepjes geroosterd rundvlees op slablaadjes, schijfjes tomaat en rauwe ui, het geheel zalig overgoten met nuoc mam (saus van gefermenteerde garnalen en vis) en gebakken ui. Een geslaagd contrast tussen eerder zure en karamelachtige tonen. Ik neem ook een porties nems, vier gefrituurde rolletjes voor €3,50. Ze zijn onder meer gevuld met champignons, en het is lang geleden dat ik nog zulke geurige champignons heb gegeten. Als hoofdgerecht grijp ik terug naar een back to basics-klassieker: gebakken rijst (€5,70).
Ik neem alles mee naar huis en voor €14,30 smullen we er met zijn drieën uitgebreid van: ik, mijn man en mijn zoontje. Voor minder dan €15 de Vietnamese geuren weer in je neus... Ik kan niet wachten tot de volgende reis. Ik de tussentijd maak ik zo nu en dan een tripje naar Le Tournesol!

Pretentieloze snackbar annex traiteur met een lunchpakket dat furore maakt in de wijk: een smakenboeket dat me terug doet denken aan mijn geliefde Vietnam.

woord Sandrine Mossiat
vertaling Derk De Graaf
(23/08/2006)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Le Tournesol

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Le Tournesol

Vleurgatsesteenweg 178
1050 Elsene
Tel: 02/646.73.55

toon kaart


meer Vietnamees

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden