Aux Armes de Bruxelles

Belgisch

Aux Armes de Bruxelles
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenBelgisch
SpecialiteitVis
Accommodatie airco, terras
Mogelijkheden af te halen, vegetarische maaltijd
Prijzen
Budget €Driegangenlunch aan €22,50 en viergangenmenu's van €35, €47 en €49,50.
Voorgerecht €7,5 tot €41,4
Hoofdgerecht €13,5 tot €50,0
Nagerecht €5,0 tot €11,0
American Express Maaltijdcheques Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 22:45
di van 12:00 tot 22:45
wo van 12:00 tot 22:45
do van 12:00 tot 22:45
vr van 12:00 tot 22:45
za van 12:00 tot 23:15
zo van 12:00 tot 22:30
Jaarlijks verlof van half juli tot half augustus.

Over Aux Armes de Bruxelles

Huis van vertrouwen

Twee jaar geleden kocht de Groupe Flo, een dochteronderneming van Ackermans & van Haaren en de Nationale Portefeuille Maatschappij, Aux Armes de Bruxelles van de familie Veulemans. Sindsdien doet het gerucht de ronde dat de kwaliteit niet meer is als voorheen. Ik ga dit verifiëren samen met Guy, een vriend uit Tienen. Bij het binnenkomen, valt de sereniteit en relaxte sfeer in de klassieke eetzaal ons op. Een oase van rust midden in de schreeuwerige kitsch die de norm is in de Beenhouwersstraat. Het is mooi om te zien hoe het zaalpersoneel eenmalig uit zijn rol stapt om de habitués een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Dit is het huis van vertrouwen waar zoveel culinaire geschiedenis is geschreven. Het was immers grootvader Calixte Veulemans, oorspronkelijk afkomstig uit Kortenaken in het Hageland, die in 1921 als eerste een vrachtwagen inzet om dagelijks verse mosselen uit Yerseke naar Brussel te halen. Hij introduceert ook in dat jaar de individuele mosselkasserol en later creëert hij moules à l'escargot.
De variëteit aan klassieke koude en warme voorgerechten is indrukwekkend. Guy bestelt een assiette gourmande (€19), ik een salade met huisgepelde garnalen (€20). De keuze was heel moeilijk, want ook de kalfshersenen met tartaarsaus, witloofsalade met roquefort en spekjes, Baltische haring in witte wijn, champignons met escargotboter, gegrilde varkenspoot of een halve portie witloof met ham en kaas spreken ons ten zeerste aan. De salade met huisgepelde garnalen is een zeer simpel gerecht en moet het hebben van de versheid van de garnalen. Even twijfel ik of we niet in Oostduinkerke zitten want het is echt niet lang geleden dat deze beestjes nog in zee zwommen. Op tafel wordt een kommetje met huisgemaakte mayonaise gezet zodat ik de salade naar eigen smaak kan aanmaken. Ik durf het bijna niet te schrijven, maar deze mayonaise is zelfs beter dan die van ons moeder. De assiette gourmande van mijn compagnon is eigenlijk een hoofdgerecht. Het bord ligt bomvol. Vier hemelse stukken foie gras op toast met ajuinconfijt en twee grote plakken gerookte wilde zalm. De kwaliteit verantwoordt zeker de toch wel hoge prijs. We drinken hierbij een schitterende chablis 1e cru Fourchaume 2006 (€47). Opnieuw niet goedkoop, maar deze prijs is nog niet eens twee maal de aankoopprijs.
Als hoofdgerecht nemen we twee klassiekers van het huis. Mosselen natuur (€26,50) voor mij en aan de andere zijde van de tafel filet americain (€17). Ik durf met de hand op het hart beweren dat van beide gerechten er in heel Brussel geen tweede restaurant is waar deze typisch Belgische specialiteiten beter worden bereid.
Een hattrick komt er inderdaad dankzij de crêpes comédie Française (€10,50) die met veel vakmanschap in de zaal worden geflambeerd en op zich de reis waard zijn. Met het halfje mouton cadet 2006 (€17) voor de americain en een espresso (€2,90) bedraagt de rekening €173,30. Dit is rationaliseerbaar voor een volkomen en volmaakte lunch.

Zonder twijfel nog steeds het beste restaurant van de Beenhouwersstraat. Duur maar extreem de moeite.

woord Bart Billen
vertaling Adeline Weckmans
(28/01/2009)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Aux Armes de Bruxelles

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 1
 
  1/5

 
  1/5

Edy de wachter - 2/03/18 23:16

Met kerstdag gaan eten, slechte bediening (wanneer ze hoorden dat we Vlamingen waren spraken ze engels!) eten superduur voor geleverde kwaliteit, prijzen dranken nog nooit ergens betaald. Een weerspiegeling van alle restaurants in beenhouwerstraat....blijf er weg!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Aux Armes de Bruxelles

buurt: Grote Markt
Beenhouwersstraat 13
1000 Brussel
Tel: 02/511.55.50

www.armebrux.be

toon kaart


meer Belgisch

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden